Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Ημερήσια εκπαιδευτική - ψυχαγωγική επίσκεψη όλων των τάξεων στον Αυλώνα Αττικής


Το σχολείο μας  την Πέμπτη 30 Μαΐου 2013 πραγματοποίησε την ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή, που ταυτόχρονα είχε και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, με τη συμμετοχή όλων των τάξεων και με την καθολική συμμετοχή των μαθητών.Τους μαθητές συνόδεψαν όλοι οι εκπαιδευτικοί ( δάσκαλοι των τμημάτων,  καθηγητές ειδικοτήτων και ο Διευθυντής του σχολείου).
Προορισμός μας o Αυλώνας Αττικής και συγκεκριμένα το Αθλητικό πάρκο " THE GREEKS " και το Λαογραφικό Μουσείο ΖΥΓΟΜΑΛΑ.
Με χαρούμενη διάθεση μαθητές και συνοδοί αφήσαμε το σχολείο μας και τα πέντε λεωφορεία μετά από μια ώρα ταξίδι φτάσαμε στον Αυλώνα. Εκεί μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι του αθλητικού πάρκου όπου με τη συνοδεία τους ξεκινήσαμε για το κοντινό Λαογραφικό Μουσείο, εκτός από το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές της Α΄ τάξης, όπου παρέμεινε στο Αθλητικό πάρκο.

The Greeks



Η επίσκεψη στο Μουσείο Ζυγομαλά μας εντυπωσίασε χάρη τόσο στα εκθέματά του όσο και στο λόγο ίδρυσής του.



Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1937 με πρωτοβουλία της Λουκίας Ζυγομαλά (1866-1947) και
λειτούργησε εξαρχής στον εκθεσιακό χώρο που προστέθηκε γι αυτόν το σκοπό 
στην εξοχική κατοικία της οικογενείας Ζυγομαλά. Η επανέκθεση έγινε το 1990-1990
και τα εγκαίνια τον Ιούλιο του 1991. Το Μουσείο διοικείται από Επιτροπή και λειτουργεί
υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Λαϊκού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Μετά την επανέκθεσή του έχει την εξής μορφή: 

Δημιουργήθηκαν από ειδική ομάδα εργασίας πέντε εκθετικές επιφάνειες μέσα σε τρεις
αυτόνομες προθήκες, όπου η ταυτόχρονη συνύπαρξη αυθεντικού εξαρτήματος της 
παραδοσιακής φορεσιάς, πλαισιωμένων σχεδίων και δειγμάτων και νεωτέρων
κεντημάτων που φέρουν πλέον το μοτίβο ειδικά τροποποιημένο, μιλά σαφέστατα
για τα στάδια αναπαραγωγής. Σε κάθε επιφάνεια παρουσιάζεται ένα μόνο μοτίβο και 
οι παραλλαγές του. Σε δύο ακόμα προθήκες εκτίθενται πολλά κεντήματα των σχολών. 

Σε χαμηλό βάθρο, στo βάθος του εκθεσιακού χώρου, η παρουσίαση υλικών τεκμηρίων
συναφών με τη λειτουργία των σχολών, όπως του λογότυπου της εταιρείας, 
της σφραγίδας τετραδίων παραγγελιών, βιβλίων εσόδων-εξόδων, διπλωμάτων 
ευρεσιτεχνίας (ένα είδος copyright) για τα σχέδια της εποχής, εργαλείων της
κεντητικής τέχνης (στάμπα, τελάρο) παραπέμπει τον επισκέπτη στο χώρο και
το χρόνο της δραστηριότητας της κοινοπραξίας. 

Σε δεύτερο βάθρο, στην κάθετη προέκταση του εκθεσιακού χώρου, εκτίθενται
 
τα τρισδιάστατα αντικείμενα, όπως έπιπλα με κεντητές στόφες, αμπαζούρ κ.ά. Σε μια
συμβολική αναπαράσταση του περιπτέρου της ελληνικής αντιπροσωπείας 
στην Έκθεση Διακοσμητικών Τεχνών του Παρισιού, το 1925, προβάλλονται τα είδη που 
διακρίθηκαν και απέσπασαν βραβεία. 

Στο χώρο της καθεαυτής κατοικίας στήθηκαν επιλεγμένα κομμάτια της 
οικοσκευής, μικροαντικείμενα, οικογενειακές φωτογραφίες και πορτραίτα, σε μία 
προσπάθεια παρουσίασης της κατοικίας μέσα στην οποία έζησε περισσότερα από 20
χρόνια η "καλή κυρά της Αυλώνας".






Η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αυλώνος ξεναγεί
τους μαθητές μας στον εκθεσιακό χώρο







Τα βραβεία που απέσπασαν από την Έκθεση Διακοσμητικών
Τεχνών του Παρισιού το 1925


ANΔΡΕΑΣ ΖΥΓΟΜΑΛΑΣ

Ο Ανδρέας Ζυγομαλάς (1890 -1914), ήταν το μοναδικό παιδί του Αντωνίου Ζυγομαλά  και της Λουκίας Μπαλάνου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε και αρίστευσε στις νομικές επιστήμες. Αμέσως μετά τις σπουδές του υπηρέτησε τη στρατιωτική θητεία του ασκώντας, συν τοις άλλοις, καθήκοντα διερμηνέα. Από μικρή ηλικία μιλούσε απταίστως τρεις ξένες γλώσσες. Ενώ είχε εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία άρχισε ο Βαλκανικός Πόλεμος του 1912-13. Εθελοντής, πλέον, φόρεσε και πάλι τη στρατιωτική στολή και κατατάχτηκε στο 2ο Σύνταγμα Πεδινού Πυροβολικού. Έφυγε, αμέσως, για την πρώτη γραμμή του μετώπου προς απελευθέρωση των υπόδουλων ελληνικών εδαφών. Στην αρχή βρέθηκε στη Μακεδονία. Γρήγορα, όμως, ήλθε στην Ήπειρο, τόπο καταγωγής της μητέρας του. Ζήτησε μάλιστα να σταλεί στο Μπιζάνι, όπου ήταν το βασικό μέτωπο με τον εχθρό. Ο ηρωισμός του αφήνει έκπληκτους τους ανωτέρους του. Εκεί του δόθηκε «επ’ ανδραγαθία» ο βαθμός του ανθυπολοχαγού. Στην τελική επίθεση είναι αυτός που με την ομάδα του καταλαμβάνει το ύψωμα του Μπιζανίου. Η τουρκική σημαία των οχυρών του Μπιζανίου υπεστάλη από τον Ανδρέα Ζυγομαλά και η στρατιωτική διοίκηση τού επέτρεψε να την κρατήσει ως πολεμικό λάφυρο «τιμής ένεκεν». Η κομματιασμένη τουρκική σημαία μαζί με τα εκτεθειμένα όπλα του, τις στολές του και τα λάφυρα φυλάσσεται στο Μουσείο Ζυγομαλά, στον Αυλώνα Αττικής.   

Όταν τελείωσε ο νικηφόρος πόλεμος του 1912-13 ο Ανδρέας Ζυγομαλάς έστειλε τα παράσημα στους γονείς του και έμεινε για να συνεχίσει, τη φορά αυτή, τον αγώνα αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου. Με γράμμα προς τη μητέρα του τής ανήγγειλε την απόφαση να οργανώσει δική του ομάδα, υποβάλλοντας ταυτοχρόνως στον πατέρα του την παράκληση να στρατολογήσει παλλικάρια και να του στείλει χρήματα. Ενώ ο Αντώνιος Ζυγομαλάς είχε αρχίσει τις ενέργειες για την αποστολή ανδρών στη Βόρειο Ήπειρο, φτάνει το θλιβερό μήνυμα του θανάτου του παιδιού του. Το τηλεγράφημα έγραφε: «Ο Ανδρέας Ζυγομαλάς έπεσε σε ενέδρα του εχθρού και βρέθηκε αποκεφαλισμένος στη Νίβιτσα της Βορ. Ηπείρου». Ήταν το βράδυ της 29ης ξημερώματα 30ης Ιουλίου 1914..
Tο ακέφαλο λείψανο του Ανδρέα Ζυγομαλά είναι πλέον τοποθετημένο σε ειδική κρύπτη κάτω από το Ιερό Βήμα του ναού Αγίου Αντωνίου στον Αυλώνα Αττικής από το 1936 και φυλάσσεται μαζί με τα λείψανα των γονέων του που απεβίωσαν αργότερα. Η Λουκία Ζυγομαλά μέχρι τον θάνατό της, το 1947, περνούσε αρκετές ώρες κάθε μέρα, μέσα στην υπόγεια κρύπτη-τάφο, δίπλα στο λείψανο του αδικοχαμένου και μοναδικού παιδιού της, χαμένη στις σκέψεις της.






  Η Λουκία Ζυγομαλά έκτισε στον Αυλώνα 
τον Νέο Καθεδρικό Ναό των Αγίων
Αντωνίου και Ανδρέου στη
μνήμη του συζύγου
και υιού της

Μετά την επιστροφή μας από το μουσείο στο Αθλητικό πάρκο ακολούθησε μια καταπληκτική φιλοξενία από τον υπεύθυνο αλλά και τους γυμναστές που είχαν αναλάβει την επίβλεψη των μαθητών  και την οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων στα γήπεδα που διαθέτει καθώς και την παρουσίαση προγραμμάτων στην αίθουσα γυμναστηρίου του πάρκου.
Σημειώνουμε στο σημείο αυτό πως το αθλητικό πάρκο υγείας "The Greeks" είναι εμπνευσμένο από την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, καλλιεργεί αρετές και προάγει έναν υγιεινό ποιοτικό τρόπο ζωής.
Το μεσημέρι ακολούθησε γεύμα στον υπαίθριο σκεπαστό χώρο του πάρκου όπου οι μαθητές, αφού γευμάτισαν, ξεκουράστηκαν και χόρεψαν μαζί με τους δασκάλους τους στην αυτοσχέδια πίστα που δημιούργησαν.

























Κατόπιν συνέχισαν τις αθλητικές δραστηριότητες με τους γυμναστές και την εποπτεία του γιατρού.Οι ώρες περνούσαν ευχάριστα και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να τρέξουν, να φωνάξουν και να συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια στα γήπεδα του ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, γυμναστικής, καθώς και σε ατομικά όπως τένις, ping pong και tae kwon do. 

Οι μαθητές της Α΄ τάξης μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, αφού χαιρέτησαν τους υπολοίπους δασκάλους και συμμαθητές τους,  ετοιμάστηκαν για την επιστροφή νωρίτερα, όπως είχε προγραμματιστεί. 


































Με παιχνίδια, γέλια και ανέμελες στιγμές πέρασαν τελικά οι ώρες παραμονής γρήγορα. Συγκεντρωθήκαμε όλοι μαζί τότε στο γήπεδο και φωτογραφηθήκαμε, για να κρατήσουμε αναμνήσεις από τη φετινή μας ημερήσια εκδρομή.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί ευχαριστήσαμε τους υπεύθυνους του αθλητικού πάρκου για την άψογη φιλοξενία τους και αυτοί με τη σειρά τους μας ευχήθηκαν καλή επιστροφή και καλό καλοκαίρι.


Ήταν από τις  ωραιότερες εκδρομές για τη φετινή σχολική χρονιά, περάσαμε όμορφα μικροί και μεγάλοι και ασφαλώς θα αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις, ιδιαίτερα για τους μαθητές και τις μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης, από τα ανέμελα μαθητικά χρόνια του Δημοτικού σχολείου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου