Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Αμαρύνθου

Την Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 οι μαθητές, οι μαθήτριες και η υπεύθυνη δασκάλα του Β1 Τμήματος κα Μπόνου Δήμητρα επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Αμαρύνθου στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Μέσα από τα Μουσεία γνωρίζω την Ελλάδα, γνωρίζω τον εαυτό μου». 





Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν πληροφορίες μέσα από μια πληθώρα εκθεμάτων για την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής τους. Είχαν τη δυνατότητα να δουν σε μία αίθουσα  τα οικιακά σκεύη που ήταν κυρίως αντικείμενα από χαλκό (μπακίρι), μπρούντζο, σίδερο και ξύλο. Τα σκεύη αυτά τα χρησιμοποιούσαν σε ένα πολύ μεγάλο φάσμα οικιακών αναγκών για να φτιάξουνε το φαγητό, για το φωτισμό, για την καθαριότητα, για τη θέρμανση. Το αντικείμενα αυτά ήταν είτε σφυρήλατα και χυτά (ταψιά, σίδερο με κάρβουνο) είτε ξυλόγλυπτα (ρόκες, ανέμες, σεντούκια, σκαφίδες, κουτάλια).


Σε μία άλλα αίθουσα παρουσιαζόταν ο παλιός αγροτικός τρόπος ζωής, μέσα από μια έκθεση που πλαισιώνεται από αγροτικά εργαλεία. Τα γεωργικά εργαλεία ήταν όλα χειροκίνητα και κατασκευασμένα στο χέρι. Επίσης υπήρχαν και εργαλεία ψαρέματος.


Τα εκθέματα της υφαντικής αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της συλλογής του λαογραφικού μουσείου. Τα υφαντά κάλυπταν τις ανάγκες της ενδυμασίας και του σπιτιού. Ήταν φτιαγμένα από ζωικές ύλες και βαφόταν με φυτικές χρωστικές ουσίες. Τα πιο διαδεδομένα υφαντά εκείνης της εποχής ήταν τα φλοκάτα, τα κιλίμια, τα μαξιλάρια, οι ποδιές, οι φούστες, όλα μάλλινα με πολύχρωμες κλωστές που έφτιαχναν οι γυναίκες μόνες τους από μαλλί στην ανέμη, στο αδράχτι και στη συνέχεια στον αργαλειό. Παρουσιάζονται επίσης ταγάρια, ή σακούλια για τη μεταφορά του φαγητού,  ήταν μάλλινα υφαντά με ρίγες .





Οι μικροί μαθητές αναγνώρισαν κάποια εργαλεία αλλά και σκεύη αφού τα έχουν συναντήσει και στο οικογενειακό τους περιβάλλον και επέστρεψαν στο σχολείο κατενθουσιασμένοι με όσα είδαν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου