Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Πραγματοποίηση ενημερωτικής εκδήλωσης - ημερίδας

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου 2015 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η προγραμματισμένη ημερίδα με θέμα: "Η Αυτοεκτίμηση του Παιδιού στην Προεφηβική Ηλικία & η σχέση της με την Επιθετικότητα στο Σπίτι & το Σχολείο" στην αίθουσα διαλέξεων της σχολικής μας μονάδας.
Η ενημερωτική συνάντηση ξεκίνησε με τα εργαστήρια για τους μαθητές στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος από την ψυχολόγο κα Σαρρή Χρύσα.
Στα εργαστήρια για τα παιδιά συμμετείχαν οι μαθητές των Ε και ΣΤ τάξεων.
"Με  το εργαστήριο με μαθητές της Ε τάξης «Ο εαυτός μου μέσα από τα μάτια ενός σημαντικού Άλλου» τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι η προσέγγιση των πτυχών της ταυτότητάς τους γίνεται με διαφορετικό τρόπο από τους φίλους τους (οι φίλοι παρέχουν την πολύτιμη υποστήριξη και ενίσχυση στο «εδώ και τώρα») και διαφορετικά από τους γονείς τους (οι οποίοι συχνά καλούνται να παίξουν το ρόλο του «κακού»), τονίζοντας τη σημασία που έχουν οι απόψεις αλλά και η συνολική υποστήριξη  των γονέων για την μακροπρόθεσμη ευημερία και την προσωπική, ακαδημαϊκή & επαγγελματική επιτυχία του παιδιού".

"Στο τελευταίο εργαστήριο «Φτιάχνοντας το βαλιτσάκι των δικών μου Ψυχολογικών Α’ Βοηθειών» τα παιδιά της ΣΤ τάξης ανέδειξαν το ρόλο της Τέχνης (μουσική, χορός, εικαστικά), της Κοινωνικής Υποστήριξης (φίλοι, παρέες, οικογένεια) αλλά και της Σωματικής Άσκησης (ποδόσφαιρο, καράτε, μπάσκετ κλπ) ως παράγοντες ψυχικής ανάτασης και εκτόνωσης της έντασης απέναντι σε ψυχοπιεστικά γεγονότα. Ωστόσο, δεσπόζον ήταν και ο ρόλος των σύγχρονων μέσων τεχνολογίας (κινητό, tablet, κοινωνική δικτύωση, διαδικτυακά παιχνίδια) στη ζωή των παιδιών, μονοπωλώντας πολλές φορές το ενδιαφέρον, την ενέργεια και τον χρόνο τους".

"Σε κάθε περίπτωση, δουλεύοντας με τα παιδιά αυτά είχα την ευκαιρία να χαρώ τον ενθουσιασμό τους, τη φρεσκάδα, την παιδικότητά τους, αλλά και ταυτόχρονα την ωριμότητα απέναντι σε κάποιες δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν.
Καλή συνέχεια στους μαθητές και στους γονείς, αλλά και τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται με σεβασμό και στωικότητα για να διαπαιδαγωγήσουν σωστά τα παιδιά και να τα προετοιμάσουν για τις πραγματικές προκλήσεις της ζωής". 


Στην παρουσίαση που ακολούθησε τις απογευματινές ώρες, η ψυχολόγος  αναφέρθηκε στον τρόπο που πρέπει οι γονείς να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους στη φάση της προεφηβείας.


Οδηγός για Γονείς από την κα Σαρρή Χρύσα
·         Αντιμετωπίστε τα αρνητικά συναισθήματα των παιδιών με αντικειμενικότητα και μην τα παίρνετε προσωπικά. Δεν είστε εσείς η αιτία για αυτή τους τη συμπεριφορά.
·         Μάθετε και αποδεχθείτε τι συμπεριφορές να περιμένετε από τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
Θυμηθείτε τα δικά σας εφηβικά χρόνια.
·         Παραμείνετε ψύχραιμοι στις διακυμάνσεις της συμπεριφοράς του παιδιού σας.
·         Μην χάνετε τον έλεγχο. Συνδυάστε τη γονεϊκή σας ιδιότητα με κατανόηση και ενσυναίσθηση.
·         Ακούστε το παιδί. Μπείτε στη δική του θέση και δείτε το πρόβλημα μέσα από τα μάτια του.
·         Μην εμπλέκεστε σε διαπραγματεύσεις, αλλά εξηγείστε σύντομα ότι η Χ συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή από εσάς γιατί σας έκανε να νιώσετε Υ.
·         Εξηγείστε στο παιδί με ποιο τρόπο μια συμπεριφορά του επηρέασε κάποιο Χ άτομο.
·         Επικοινωνήστε τις αξίες και τις προσδοκίες σας: Οι γονεϊκές αξίες είναι σημαντικοί οδηγοί για τα παιδιά στη δόμηση του δικού τους αξιακού συστήματος και των πεποιθήσεών σας.  
·         Μην σταματάτε να κάνετε «κήρυγμα» με διακριτικό τρόπο όταν βρίσκετε ευκαιρία. Οι συζητήσεις και συμβουλές μακροπρόθεσμα έχουν αποτελεσματικότητα.
·         Επιβραβεύστε τις θετικές συμπεριφορές: Επαινέστε τα όταν συμπεριφέρονται με τρόπο κατάλληλο των περιστάσεων και είναι ήρεμα και χωρίς άγχος.
·         Παρέχετε ένα ασφαλές και σταθερό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.
·         Συνεχίστε να τα αγαπάτε!!!!! Τα παιδιά στην προεφηβεία χρειάζονται αγάπη και διαβεβαιώσεις ότι τα αγαπούν.



Ευχαριστούμε την ομιλήτρια κα Σαρρή Χρύσα για τις πολύτιμες συμβουλές της τόσο στους μαθητές αλλά και τους γονείς, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την υποστήριξη τόσο οικονομικά όσο και οργανωτικά, αλλά και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας και τους γονείς-προσκεκλημένους που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ημερίδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου