Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Λίγα λόγια για την ιστορία της Αμαρύνθου



Η πόλη της Αμάρυνθου, πήρε το όνομά της από την αρχαία πόλη της Αμάρυνθου. Η ακριβή τοποθεσία της πόλης δεν είναι γνωστή. Στην αρχαία πόλη υπήρχε ιερό της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος, όπου και τελούνταν τα Αμαρύνθια. Στη θέση Βλυχό, κοντά στην ομώνυμη παραλία, έχουν εντοπιστεί αρχαίοι τάφοι μακεδονικού τύπου.


Η Αμάρυνθος (ή Βάθεια όπως ονομάζεται από τους ντόπιους) είναι παραλιακή κωμόπολη της κεντρικής Εύβοιας, κωμόπολη όπου ο ήλιος μοιάζει να μην θέλει ποτέ να δύσει για να μην αποχωριστεί την ομορφιά του τοπίου. Ουσιαστικά αποτελεί την παραλιακή συνοικία της Άνω Βάθειας, χωριού που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, βορειοανατολικά της Αμαρύνθου. Είναι χτισμένη στον κάμπο μεταξύ των βουνών Όλυμπος και Κοτύλαια και έχει πληθυσμό 7.356 ενώ έχει έκταση 109,9 τ.χλμ.


Η Αμάρυνθος είναι ένα μέρος που αποτελεί πόλο έλξης χάρη στα φυσικά του προσόντα αλλά και στην άρτια υποδομή του. Υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που όμως δεν παρεμβαίνουν στην καλαισθησία της περιοχής. Οποιοσδήποτε τα επισκεφτεί θα μείνει απόλυτα ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες που παρέχονται αλλά και από τη φιλοξενία που προσφέρεται.





Αξίζει να επισκεφτείτε:



  • · Το Μητροπολιτικό Ναό της Θεοτόκου που είναι κατασκευασμένος από σμιλευτή πέτρα με άριστα φιλοτεχνημένο μαρμάρινο τέμπλο και αριστοτεχνική αγιογράφηση που προέρχεται από τη Βυζαντινή περίοδο.
  • · Την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου που είναι κτισμένη το 12ο αιώνα, με σπάνιες τοιχογραφίες, τοποθετημένος σε υψόμετρο 500m., πάνω στο όρος Κοτύλαια και μέσα σε δάσος.
  • Το Εκκλησάκι Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) χτισμένη μεταξύ 11ου-12ου αιώνα πάνω σε θεμέλια προχριστιανικού ναού (πιθανόν Ναού του Απόλλωνα) και δίπλα σε ερείπια νεολιθικού οικισμού.
  • Τη μικρή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται στο δρόμο προς το λόφο.
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Αμαρύνθου στο οποίο στεγάζονται παλαιά αντικείμενα που αποτελούσαν τα κύρια εργαλεία απασχόλησης των κατοίκων της Αμαρύνθου καθώς και χειροποίητα προϊόντα από τον παραδοσιακό αργαλειό.
  • Το Μακεδονικό Τάφο Ελληνιστικής περιόδου που βρίσκεται στα δυτικά της Αμαρύνθου στη θέση Βλυχός. Ο τάφος είναι σχεδόν τετράγωνος και περιλαμβάνει δύο νεκρικές κλίνες.
  • Το Λόφο της Παλαιοχώρας που αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της προϊστορικής θέσης της Αμαρύνθου. Σύμφωνα με μελέτες την τοποθεσία αυτή την είχε επιλέξει η θεά Αμαρυνθία Αρτέμιδα για να χτίσει το ιερό της.
  • Το περίφημο σπήλαιο Σκοτεινή,1,5 χλμ. έξω από το χωριό Θαρούνια, στην πλαγιά του γκρεμού. 

Χιλιομετρικές αποστάσεις από Χαλκίδα προς Δημοτική Ενότητα Αμαρύνθου



 Αμάρυνθος                           Χαλκίδα           Έδρα
Αμάρυνθος
30
0
΄Ανω Βάθεια
33
3
Γαλάζια Νερά
33
4
Καλλιθέα
35
5
Κουκάκι
31
2
Άγιοι Ασώματοι
25
5
Γυμνό
37
7
Λόφος Παλαιοχώρας
32
4
Μεταμόρφωση
39
7
Μονή Αγίου Νικολάου
38
9
Σέτα
51
21
Κάτω Σέτα
53
23


Παραλία Αμαρύνθου




H Παραλία της Αμαρύνθου είναι η κεντρική πλαζ του ομώνυμου χωριού στην κεντρική Εύβοια και έχει θέα στον Ευβοϊκό. Απέχει συνολικά περίπου 30km από τη Χαλκίδα δηλαδή λιγότερο από μισή ώρα και η πρόσβαση είναι εύκολη. Έχει πλήρη οργάνωση με καφετέριες, ψαροταβέρνες, ψητοπωλεία και αρκετά καταλύματα κοντά, ενώ έχει ψιλή άμμο και χαλίκια. . Εάν θελήσετε να κολυμπήσετε, στο τέλος της παραλίας υπάρχει πλαζ όπου θα δείτε αρκετούς λουόμενους .Είναι προστατευμένη από ανέμους και δεν σηκώνει κύμα, με δέντρα που χαρίζουν σκιά, ενώ το καλοκαίρι κατακλύζεται τόσο από τους ντόπιους όσο και από ξένους παραθεριστές.

Χάρτης Δημοτικής Ενότητας Αμαρύνθου


ΧΑΡΤΗΣ
Χάρτης της Αμαρύνθου - Στο κάτω μέρος αποικονίζονται  όλες οι παραλίες της







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου