Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Μαθητές του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ)

                                                                            

Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου  οι μαθητές και οι μαθήτριες των τμημάτων  Γ1 - Δ1 - Δ2  του σχολείου μας μαζί με τις δασκάλες και το δάσκαλό τους   επισκέφθηκαν το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, στην Αθήνα και παρακολούθησαν στην ημισφαιρική Θόλο,  χώρος προβολών Εικονικής Πραγματικότητας, τη διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά.


Η «Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά» που προβάλλεται στη «Θόλο» είναι εξ ολοκλήρου παραγωγή του Ιδρύματος και εντάσσεται στον ευρύτερο προσανατολισμό του σε θέματα ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Χάρη στην τεχνολογική της υποδομή εμπλουτίζεται διαρκώς, ενώ η διαδραστικότητά της αφήνει περιθώρια στους θεατές να διαμορφώνουν τη δική τους πορεία κατά την περιήγηση και να βιώνουν κάθε φορά μια διαφορετική εμπειρία.



                     
Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς και, με την καθοδήγηση ειδικού μουσειοπαιδαγωγού, είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα ίδια τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Η αναπαράσταση της Αγοράς σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της, έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να αντιληφθούν την εξέλιξη μέσα στο χρόνο και τη μεταβολή των λειτουργιών του χώρου από εποχή σε εποχή, όπως   αυτή αποτυπώνεται στις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές διαφοροποιήσεις της.






\


 Στην κλασική Αγορά (περί το 400 π.Χ.) τονίζεται η σημασία των δημόσιων διοικητικών κτιρίων και η ύπαρξη ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου για συναθροίσεις και αθλητικές δραστηριότητες.                                  
Στα Ελληνιστικά χρόνια (περί το 150 π.Χ.) δεσπόζουν τα μεγάλα εμπορικά κτίρια (στοές) και δίνεται έμφαση στην ευεργετική δράση των ελληνιστικών ηγεμόνων.
 Τέλος, η ρωμαϊκή εικόνα της Αγοράς (περί το 150 μ.Χ.) αποτυπώνει τη σταδιακή της αποδυνάμωση ως διοικητικού και εμπορικού κέντρου, γεγονός που άφησε περιθώρια για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της, καθώς ανεγέρθηκαν καινούργιοι ναοί, ωδείο, βιβλιοθήκη και νυμφαίο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου