Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

"Αναζητώντας όσα δεν έσβησε ο χρόνος" ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας


Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου,  στα πλαίσια  της ευέλικτης ζώνης, οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας μαζί με τους δασκάλους τους, παρακολούθησαν την προβολή του ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού  " ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΣΒΗΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ". Ένα ταξίδι στις πόλεις : Τέως , Ερυθρές και Σμύρνη και στα μνημεία που κατέγραψαν και διατήρησαν την ιστορία του Ελληνισμού. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερη προσήλωση και έκδηλο ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της προβολής. Μετά το τέλος της προβολής ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος και οι εντυπώσεις τους άριστες.
Εκτός από το ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού παρακολούθησαν και απόσπασμα της εκπομπής " Έχει γούστο " στην οποία παρουσιάστηκε το Μάιο του 2005 η Φιλιώ Χαϊδεμένου, δύο χρόνια πριν το θάνατό της, να αποκαλύπτει όσα έζησε κατά την εισβολή των Τούρκων στα Βουρλά στις 29 Αυγούστου του 1922.








Αναδρομή   στον   Ε λ λ η ν ι σ μ ό   της   Μ ι κ ρ ά ς   Α σ ί α ς


Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας έχει ιστορία περίπου τριών χιλιάδων χρόνων. Κατά μεγάλες περιόδους, αν όχι διαρκώς, η παρουσία του ήταν κυρίαρχη από κάθε άποψη. Δημογραφική, οικονομική και πολιτιστική. Κατά την αρχαιότητα ο λόγος, η σκέψη, η τέχνη και τα αρχαιολογικά ευρήματα ( πόλεις , ναοί, δημόσια καταστήματα  κ.λ.π. ) αλλά και τα μνημεία του λόγου, η φιλοσοφική σκέψη, τα μαθηματικά, η φυσική, η ποίηση και ο πεζός λόγος σημείωσαν μεγάλη εξέλιξη. Εδώ άνθισε για πρώτη φορά η επική και λυρική ποίηση. Η πολιτιστική αυτή παρουσία ήταν παρόμοια με αυτή της Ελλάδας. Κατά τη βυζαντινή περίοδο αλλά και τα νεώτερα χρόνια ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας δεν έπαψε να προσφέρει στον πολιτισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου