Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Επίσκεψη μαθητών μας στο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αλιβερίου

Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη στο Αλιβέρι για τους μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης του σχολείου μας.
Με αφορμή το μάθημα της Φυσικής: και θέμα τις ενότητες " Ενέργεια - Θερμότητα - Ηλεκτρισμός και εναλλακτικές μορφές ενέργειας" πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου (περιοχή Πρινιάς) και στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αλιβερίου (περιοχή Κάραβος)  με τη συνοδεία των δασκάλων κ.κ Λίζου Μαλαματένια και Ρουμπή Γεώργιο.
Στο εργοτάξιο του Λιγνιτωρυχείου μάς υποδέχτηκε ο κ. Μάριος Μάλλιος, ο οποίος στη συνέχεια μας ξενάγησε στο χώρο καθώς και στο Μουσείο, που περιείχε εκθέματα και φωτογραφίες σχετικά με τη ζωή και την εργασία των ανθρώπων που εργάζονταν στο εργοτάξιο.
Εργαλεία, σπαστήρες, σελό, ατμάμαξες, βαγόνια, βαρούλκα, τροχοί, πύλες εισόδου και καταπακτές , κράνη και στολές ήταν μερικά από τα εκθέματα του Μουσείου.
















Εντύπωση μας προκάλεσε η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των λιγνιτωρύχων, καθώς και η επιτύμβια στήλη με τα ονόματα των θανόντων σε δύο εργατικά ατυχήματα (1966 και 1968) εντός των υπόγειων στοών.
Συνεχίσαμε την επίσκεψη στο Θερμικό εργοστάσιο στον Κάραβο. Εκεί μας υποδέχτηκε η κα Παπαδιόχου Αικατερίνη. Μας εξήγησε καταρχάς ότι η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας ήταν αξιοποιήσιμη από τα προϊστορικά χρόνια. Ξεναγηθήκαμε στην παλιά μονάδα, η οποία λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.Είδαμε όλες τις εγκαταστάσεις και διαπιστώσαμε πως από τη θερμότητα (με την καύση λιγνίτη) παράγεται η ηλεκτρική ενέργεια και πώς μεταφέρεται αυτή μέσω του ηλεκτρικού δικτύου στα σπίτια μας.
















Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στην καινούρια μονάδα που παράγει ηλεκτρισμό μέσω φυσικού αερίου, το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και έχει μεγαλύτερη απόδοση από την καύση του λιγνίτη.Τέλος επισκεφτήκαμε τα ρωμαϊκά λουτρά, τον πιθανολογούμενο Ιερό Ναό του Θεού Απόλλωνα (από την Αλεξανδρινή εποχή) και ένα υπέροχο Ενετικό Πύργο.
Ειλικρινά η επίσκεψη αυτή μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.




4 σχόλια:

  1. η εκδρομη μας ηταν τελεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εκδρομη ηταν φανταστικη. Ακομα και με φωτογραφιες δεν μπορειτε να καταλαβεται πως ηταν . Επισης ειχαμε μιλησει και στη φυσικη με τον ηλεκτρισμο και ηταν πιο ευκολο να τα καταλαβουμε . Οι 2 ξεναγει που μας ξεναγισαν ηταν τελειοι διοτι μας ελεγαν με λεπτομεριες τα παντα . Εκτος απο τα πραγματα που μας εδειξαν μας μιλησαν για το χωριο μας που ζουμε και αγαπαμε !!!!!
    με αγαπη Βασιλικη Σεφερλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η εκδρομή ήταν πάρα πολύ ωραία

    ΑπάντησηΔιαγραφή